Kelkáposzta

kelkáposzta

féreghajtas utani tunetek

Brassica sabauda Kelkáposzta kelkáposzta egyike az úgynevezett "nemszeretem" zöldségeknek. Bár tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag.

  • A paraziták kezelése a gyermek testében
  • A legjobb gyógyszerek gyermekek férgek számára

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt; valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik.

A kelkáposzta vitamin- és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg. Óriási C-vitamin mennyiség van benne A kelkáposzta sokszor keverendő többi rokonával — fejes káposzta, leveles kel, kínai kel, vörös káposzta — de mégis különbözik mindtől. A kelkáposzta íze kelkáposzta jellegzetesebb, minél sötétebb a levele. Ásványi anyag tartalma nagyon magas, a szervezet remekül tudja kelkáposzta a magnéziumot és a kalciumot együttesen. A kelkáposztát gyakran hasonlítják a narancshoz is, mivel nagyon gazdag vitaminokban.

Ma minden világrészben ismerik kelkáposzta termesztik. Magyarországi termesztési tájai kelkáposzta Mohács és Szentes környéke, de más övezetekben is foglalkoznak vele, és a kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége is. Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni.

a bél helminták gyakorisága ugandában hemoparasites meghatározása

kelkáposzta Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek. Rossz beidegződés, hogy ezeket automatikusan eltávolítjuk, és kidobjuk, pedig az erős levélnyelét kivágva, ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a kelkáposzta és a belső zsengébb leveleket.

A szárazságot és a hideget elég jól bírja, ezért a termesztése biztonságosabb, mint a fejes káposztáé.

Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer.

Szemet gyönyörködtető egészséges köret - Az édesburgonya és kelkáposzta tökéletes párost alkotnak A magyar konyha kedvenc egytálasai a főzelékek, mind a klasszikus receptek hagyományosan tálalva, mind az újragondolt, egészséges verziók. Mindegy, melyik mellett döntünk, az étkezőasztalnál elismerő pillantásokat kelkáposzta kapni. Sokan gond nélkül elélnének valamilyen főzeléken, magában, fasírttal, főtt tojással vagy pörkölttel tálalva. Mindenkinek megvan a kedvenc régi receptje, amit gyerekkorában örömmel kanalazott, ennek kelkáposzta szokásnak pedig felnőttként is örömmel hódol az ember.

További előnye, hogy nátriumban szegény, és g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázok is bátran fogyaszthatják. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem kelkáposzta salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - például egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle.

Trichinella kapszula férgek hányás hőmérséklete

Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom kelkáposzta belőle a főzelék is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel, stb. A kelkáposzta talán a leginkább hozzáillő fűszer.

Kiegészítő sütik Adatvédelmi áttekintés Ez a weboldal sütiket cookies használ ahhoz, hogy a weboldal megfelelően működjön, továbbá az oldalt felkereső látogatók számára a legjobb felhasználói élményt lehessen biztosítani.

Olvassa el is