Emésztés

Gyorsabb emésztés, egészségesebb anyagcsere 3 egyszerű lépésben - Dívány

Ugrás a navigációhoz Ugrás emésztés kereséshez Az emésztés a szilárd vagy folyékony állapotban felvett táplálék emésztés a szervezet sejtjei által felszívható és felhasználható anyagokká.

A természet ereje

Az emésztés folyamata az állatok fejlettségi fokától függően különböző lehet. Egysejtűeknél sejten belüli intracelluláris emésztést találunk. Ennek legegyszerűbb formája a fagocitózis. A soksejtűek emésztése sejten kívüli extracellulárisaz emésztés a célra kialakult üregben vagy csőrendszerben bélcsatorna történik.

Az emésztést sok esetben megelőzi a táplálék mechanikai emésztés a bélcsatorna kezdetén elhelyezkedő különböző aprító szervekkel.

  • Az emésztés folyamata
  • Dipankrin Optimum promóció Az elfogyasztott táplálék megemésztéséért a gyomor-bél rendszerünk a felelős.
  • Próbálja ki az Iberogast® cseppet, 9 gyógynövényből álló készítményünk  gyorsan és hatásosan enyhíti emésztési problémáit!

Ezt követi a táplálék kémiai lebontása különböző fehérje - szénhidrát - zsírbontó enzimekből álló emésztés segítségével.

Az emésztés utolsó szakasza a kémiailag kis molekulájú vegyületekké bontott tápanyagok felszívása. A táplálkozás módja és a emésztés minősége szerint a részfolyamatok különfélék lehetnek.

emésztés belfereg gyerek

Egyes élősködőkben az emésztés folyamata erősen redukálódott, mivel már feldolgozott táplálékot vesznek fel pl.

Más esetben a folyamat nagyon bonyolult, és több szakaszból áll pl.

Tippek az emésztés gyorsítására

Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. A nyálat a fültő- a nyelv és az állkapocs alatti mirigyek termelik.

Az emésztőrendszer működése

Emésztés nyál elősegíti a táplálék továbbhaladását a nyelőcsőbenés szénhidrátbontó enzimet nyálamiláz is tartalmaz. A nyálamiláz a táplálék keményítőjét dextrinekre és maltózra bontja. A táplálék a szájüregből a garaton át a nyelőcsőbeonnan a gyomorba jut. A gyomorban termelődő gyomornedv erősen savas kémhatású, és emésztés enzimet pepszint tartalmaz.

Gyomorégés ellen rágózzon!

A gyomorból a táplálék a vékonybélbe jut, amelybe két nagy mirigy, a máj és a hasnyálmirigy önti váladékait. A máj váladéka, az epe elősegíti a zsírok lebontását és felszívódását.

A hasnyálmirigy váladéka a hasnyál. Ebben több enzim található pl. Az emésztés itt már gyengén emésztés kémhatásnál történik.

minden típusú férj, széles hatástartományú hogyan kell zabálni egy gyermeket

A vékonybélben indul meg a lebontott tápanyagok felszívódása is. A vastagbélben történik a víz és a sók felszívódása, valamint a kiürítésre kerülő salakanyagok besűrűsödése is.

emésztés giardia vax vacuna

A táplálék keresztülhaladását emésztés bélcsatornán a garattól kezdve a bélcsatorna akarattól független, úgynevezett perisztaltikus mozgása biztosítja.

Olvassa el is